single
Çocuklarımıza Covid-19 nasıl anlatılabilir?

Çocuklar olumsuz ve endişeli bir durum sezdiğinde ya da içinde bulunduklarında önce ebeveynlerine bakarlar ve nasıl tepki verdiklerini hem sözel hem de davranışsal olarak incelerler. Öncelikle çocuğunuzla kaygılı iken iletişime geçmeyin. Rahatlayın ve kendinizi daha iyi hissettiğiniz zaman konuşmaya başlayın. Sakin kalmak ilk kuralımız. Eğer kalamıyorsak çocuğa karşı samimi, dürüst ve açık olmalıyız. Yaşına uygun bir dil kullanarak net ifadeler ile iletişim kurabiliriz.

Ebeveynlerin alışık olduğu, fark etmediği veya etkilenmediği durumlar çocukları etkileyebilir. Bu yüzden evde haber aldığınız yollara dikkat etmenizde fayda var. Çocukların sık sık olumsuz haberlere maruz kalması, duyması, görüntüler görmesi endişeye kapılmalarına ve hayal dünyalarının genişliği sebebi ile karamsarlığa yol açabilir. Çocuklarda uyku bozuklukları, iştahsızlık ve üzüntü haline sebep olabilir. 2. Kuralımız haber kaynaklarına dikkat etmek. Eğer çocuğunuz sosyal medya kullanıcısı ise ona her habere inanmaması gerektiğini hatırlatın ve bilgi kirliliğinden nasıl uzak kalabileceği ile ilgili yönlendirin. (Güvenilir haber kaynakları, DSÖ, TC. Bakanlıkları vb.)

Çocuklar 12 yaşa kadar somut işlemler dönemindedir. Bu dönem 6 ile 12 yaş aralarını kapsar. Virüsler gözle görülemediğinden çocuklar için soyut bir kavramdır. Çocuklarımıza virüsü anlatırken önce somutlaştırmamız gerekir. Fakat çok fazla detaya inmek yerine net ifadeler ile anlatılması çocuğun algısı için daha faydalı ve açık olacaktır. Örneğin, eğer çocuğunuz küçük yaşlardaysa oyuncaklar ile hastalığı ve önlemleri anlatabilirsiniz veya çizerek somutlaştırabilirsiniz. Çocuğunuza rol modellik yaparak, beraber banyoya gidip kişisel hijyenini nasıl sağlayacağını ellerini nasıl yıkaması gerektiğini, hapşırma ve öksürme durumunda ne yapması gerektiğini ona siz gösterirseniz çok daha yol gösterici olacaktır. Ek olarak, hastalık durumlarında paniklemeyip mevsimsel grip, soğuk algınlığı (nezle) gibi durumların olabileceğini ve dinlenmenin, kişisel hijyenin, uyku düzeninin, sağlıklı beslenmenin önemini açıklayabilirsiniz. 3. Kuralımız virüs ve hastalık durumunu anlatıp nasıl önlem alınabileceğini aktarmak.

Uzman Psikolog N. Dilayra Ayvalıoğlu